Witamina K2
Witamina K2, znana również jako menachinon, jest jednym z głównych związków z grupy witamin K. Jest to związek rozpuszczalny w tłuszczach, który pełni kluczowe role w organizmie.
Witamina K2 uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, ale jej funkcje nie kończą się na tym. Jest również odpowiedzialna za zdrowie kości, zapobiegając zwapnieniu naczyń i rozwojowi chorób układu krążenia. Witamina K2 może nawet hamować rozrost komórek nowotworowych.
Witamina K2 jest zależna od funkcjonowania osteokalcyny – białka syntezowanego w komórkach odpowiedzialnych za tworzenie się kości (osteoblastach). Zadaniem osteokalcyny jest wiązanie wapnia w kościach – minerału, który jest ich podstawowym materiałem budulcowym. Przy niedoborze witaminy K2 osteoklacyna jest nieaktywna, a tym samym niezdolna do wiązania wapnia w kościach, co może być przyczyną zmniejszenia masy kostnej i prowadzić do osteoporozy.
Witamina K2 może również pomóc w lepszym wykorzystaniu innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A i witamina D. Witamina K2 daje białkom zdolność wiązania się z wapniem i wbudowywania go w kości.
Witamina K2 jest produkowana w naszych jelitach przez florę bakteryjną, ale można ją również znaleźć w niektórych pokarmach. Jednak pomimo tego, że nasz organizm produkuje witaminę K2, nie zawsze produkuje jej wystarczająco dużo, co może prowadzić do niedoboru. Objawy niedoboru witaminy K2 mogą obejmować krwawienia i osłabienie kości.