Sacharoza
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Sacharoza – to popularny biały cukier, a dokładnie dwucukier zbudowany z glukozy i fruktozy. W lekach, sacharoza wykorzystywana jest głównie jako substancja pomocnicza. Ze względu na funkcję wypełniającą i wiążącą wpływa na formowanie postaci leku, a także maskuje niekorzystny smak głównej substancji leczniczej. Najczęściej znajdziemy ją jako składnik tabletek/pastylek do ssania, pastylek miękkich i twardych, tabletek drażowanych, które powleka się cukrową powłoczką, popularnych saszetkach na przeziębienie (nawet do 10g w jednej!) oraz syropów. Najpopularniejszym syropem z sacharozą jest syrop prosty składający się z wody oraz sacharozy. Jest on składnikiem wielu złożonych leków recepturowych, które są wykonywane na podstawie recepty w aptece.
Osoby chore m.in. na cukrzycę, borykające się z próchnicą, częstymi infekcjami jamy ustnej, kandydozą oraz wszystkie ograniczające cukier w swojej diecie powinny wnikliwie czytać składy leków lub prosić farmaceutów o preparaty bez cukru. Na rynku aptecznym znajdziemy coraz więcej preparatów zawierających w składzie substancje alternatywne dla sacharozy takie jak aspartam, ksylitol czy mannitol.