Wodorotlenek potasu
Wodorotlenek potasu, znany również jako potaż żrący, to nieorganiczny związek chemiczny z grupy wodorotlenków. Jest jedną z najsilniejszych zasad. W standardowych warunkach wodorotlenek potasu jest białym ciałem stałym. Jako odczynnik chemiczny zazwyczaj produkowany jest w postaci łamliwych, krystalicznych, miękkich płatków lub granulek o zawartości ok. 15% wody.
Posiada on silne właściwości higroskopijne, większe niż wodorotlenek sodu. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie; proces rozpuszczania jest silnie egzotermiczny. Roztwór, zwany ługiem potasowym, ma odczyn silnie zasadowy. Wodorotlenek potasu oraz jego roztwór wodny pochłania z powietrza dwutlenek węgla z wytworzeniem węglanu potasu, dlatego należy go przechowywać w szczelnych pojemnikach.
Uwaga, substancja ta jest silnie żrąca i może spowodować poważne oparzenia. Po połknięciu powoduje oparzenia przełyku i żołądka, może spowodować jego perforację. LD50 (szczur, doustnie) wynosi 250–400 mg/kg.
Wodorotlenek potasu jest niezbędnym składnikiem do wyrobu mydła w płynie, mydła potasowego. Powoduje zmydlenie tłuszczów i olejów, tworząc tą fantastyczną rzecz jaką jest mydło. Wykorzystywany jest również do regulacji pH w produktach kosmetycznych.