Skrobia ziemniaczana
Skrobia ziemniaczana jest polisacharydem, który pełni rolę materiału zapasowego roślin. Ziarno skrobiowe ma strukturę krystaliczną. Tworzą ją makrocząsteczki skrobi o budowie rozgałęzionej — amylopektyna i amyloza. Pozyskiwana jest w ramach mechanicznego oddzielenia ziarenek skrobi od pozostałych części składowych ziemniaka.
Skrobia ziemniaczana to źródło złożonych węglowodanów, które ulegają przekształceniu w glukozę będącą doskonałym źródłem energii niezbędnej do funkcjonowania organizmu. Zawiera wspierającą odporność witaminę C i B₆, która warunkuje prawidłową pracę układu nerwowego.
Na 100 g skrobi ziemniaczanej przypada 0,34 g tłuszczu, 6,90 g białka, 6,52 g wody, 3,14 g popiołu i 83,10 g węglowodanów. Zawartość kalorii w tym produkcie jest dość wysoka – 357 kalorii na 100 g skrobi. Skrobia ziemniaczana zawiera dużą ilość składników odżywczych. 100 g tego wyjątkowego produktu to: 0,3 mg witaminy E; 25,0 µg witaminy B9; 3,8 mg witaminy C; 0,8 mg witaminy B6; 0,2 mg witaminy B1; 0,5 mg witaminy B5; 0,1 mg witaminy B2; 39,5 mg witaminy B4; 3,5 mg witaminy B3. Skład skrobi ziemniaczanej obejmuje również dużą ilość składników mineralnych. 100 g produktu zawiera: 65,0 mg wapnia; 1,1 mcg selenu; 1,4 mg żelaza; 0,3 mg manganu; 65,0 mg magnezu; 0,2 mg miedzi; 168,0 mg fosforu; 0,5 mg cynku; 1001,0 mg potasu; 55,0 mg sodu.
Dzięki bogatemu składowi skrobia może korzystnie oddziaływać na cały organizm człowieka, przyczyniając się do: obniżenia poziomu cholesterolu we krwi; usunięcia nadmiaru płynu z organizmu; zatrzymania rozwoju procesów zapalnych; zapobiegania powstawaniu guzów nowotworowych; poprawy funkcjonowania układu odpornościowego; ustalenia procesów metabolicznych w organizmie człowieka; poprawy funkcjonowania układu pokarmowego.