Olej sojowy
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Olej sojowy – roślinny olej ekstrahowany z nasion soi. Jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują wiele korzyści zdrowotnych. Obniża cholesterol, poprawia kondycję serca, a także wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Jego zadaniem jest także zwiększenie biodostępności innych substancji zawartych w preparatach wieloskładnikowych. Olej sojowy wykorzystywany jest do otrzymywania lecytyny sojowej, która w farmacji stosowana jest wspomagająco w leczeniu podwyższonego poziomu cholesterolu i profilaktyce miażdżycy.
Olej sojowy dostępny jest w preparatach złożonych, które wspomagają wątrobę, funkcjonowanie układu nerwowego i łagodzą menopauzę.
Możliwe działania niepożądane: ból głowy, bóle brzucha, nudności, wymioty, wzrost temperatury ciała, zmęczenie, niedociśnienie lub nadciśnienie, podwyższenie aktywności enzymów wątrobowych, małopłytkowość, pokrzywka, swędzenie, reakcje anafilaktyczne.