Kwas stearynowy
Kwas stearynowy, znany również jako kwas oktadekanowy, to organiczny związek chemiczny, który jest jednym z nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest składnikiem stearyny i występuje w postaci estru z gliceryną w tłuszczach zwierzęcych, a także w mniejszym stopniu w tłuszczach roślinnych.
Kwas stearynowy jest substancją nieszkodliwą i bezpieczną. Nie działa drażniąco ani na skórę, ani na oczy. Jego stosowanie nie wywołuje skutków ubocznych. Po spożyciu bardzo szybko jest metabolizowany do kwasu oleinowego, co sprawia, że nie ma negatywnego wpływu na poziom cholesterolu.
W farmacji, kwas stearynowy jest używany do produkcji różnych produktów, w tym świec, kredek świecowych, mydeł, kosmetyków, leków oraz do zmiękczania gumy. Jest to substancja o szerokim zakresie zastosowań, która jest ceniona za swoje właściwości stabilizujące i emulgujące.
Właściwości fizykochemiczne kwasu stearynowego obejmują:
- Gęstość: 0,845 g/cm³
- Temperatura topnienia: 64–72 °C
- Temperatura wrzenia: 361 °C
- Nierozpuszczalny w wodzie, ale rozpuszczalny w gorącym etanolu i eterze naftowym.