Zielona herbata
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Zielona herbata – to jedna z najpopularniejszych herbat na świecie. Za działanie lecznicze zielonej herbaty odpowiadają substancje zawarte w jej liściach, takie jak: alkaloidy purynowe (kofeina), garbniki katechinowe, saponiny i flawonoidy. Ponadto jest bogatym źródłem teiny, minerałów (wapń, żelazo, magnez, sód) i witamin (z grupy B, C, E, K). Zielona herbata wspomaga odchudzanie, ponieważ przyspiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii. Reguluje ciśnienie krwi, stymuluje krążenie, obniża poziom złego cholesterolu (LDL) oraz opóźnia proces starzenia. Związki aktywne występujące w liściach, jak katechina i tanina wykazują działanie antynowotworowe.
Zielona herbata dostępna jest w postaci saszetek lub suszu do zaparzania, kapsułek, tabletek oraz jako jeden ze składników preparatów na odchudzanie czy łagodzących kropli do oczu. Znalazła również zastosowanie w kosmetyce jako składnik kremów przeciwstarzeniowych i łagodzących skórę.
Możliwe działania niepożądane: występują w przypadku picia zielonej herbaty w nadmiarze, powyżej 8 filiżanek dziennie. Może wystąpić anemia, nudności, wymioty, bezsenność i niedobór wapnia.