Ziele rdestu ostrogorzkiego
Ziele rdestu ostrogorzkiego, znane również jako Herba Polygoni hydropiperis, jest surowcem leczniczym zbieranym w okresie kwitnienia jako górne, ulistnione szczyty pędów. Ziele rdestu ostrogorzkiego zawiera flawonoidy takie jak kwercetyna, hiperozyd, rutyna, a także olejki eteryczne i saponiny, w tym kwas elagowy.
Przetwory z rdestu ostrogorzkiego wykazują działanie zmniejszające, a niekiedy całkowicie hamujące krwawienia wewnętrzne. Znalazło zastosowanie w krwawieniach z różnych narządów, przede wszystkim w zbyt długim i obfitym miesiączkowaniu, lekkich krwawieniach z przewodu pokarmowego, szczególnie żołądka i jelit, oraz hemoroidach. Pomocniczo jest wykorzystywane w stanach zapalnych pęcherza moczowego i nerek, w skąpomoczu oraz lekkim nadciśnieniu tętniczym.
Rdest ostrogorzki jest rośliną roczną, dorastającą do wysokości 100 cm. Jego łodyga jest czerwono nabiegła i pokryta lancetowatymi liśćmi o pełnych brzegach i zaostrzonych końcach. Nazwa rdestu pochodzi od smaku rozgryzionych liści, który jest palący, pikantny i zarazem gorzki. Roślina kwitnie od lipca do września. Zapylana jest przez owady, po zapyleniu wytwarza liczne owoce typu orzeszek koloru brązowego.