Tlenki żelaza E172
Tlenki żelaza E172 to grupa barwników pochodzenia naturalnego, które są stosowane do barwienia żywności. Są one znane również pod innymi nazwami, takimi jak tlenki i wodorotlenki żelaza, czy rdza.
Właściwości fizyczne tych barwników obejmują dużą stabilność wobec wysokich temperatur oraz światła. Są one stabilne w obecności zasad i charakteryzują się dobrą odpornością na kwasy owocowe. Są to związki nierozpuszczalne w wodzie, rozpuszczalnikach organicznych i olejach mineralnych, ale łatwo rozpuszczają się w stężonych kwasach nieorganicznych.
W zależności od składu pigmentu, barwnik może dawać barwę żółtą, czerwoną, pomarańczową, brązową lub czarną. Tlenki i wodorotlenki nie są wchłaniane przez śluzówkę jelita i są prawie w całości wydalane. U ludzi stwierdzono niskie wchłanianie tlenków żelaza. Dla czerwonego tlenku żelaza stwierdzono wchłanianie na poziomie 0,01%, dla żółtego tlenku żelaza na poziomie 1,5-2,4%.
W przemyśle związki te otrzymuje się w wyniku syntezy chemicznej. Tlenki i wodorotlenki żelaza zostały dopuszczone do stosowania w żywności w Unii Europejskiej. W Stanach E 172 uznane są za substancję bezpieczną. Barwnik jest zakazany w Australii.