Sylimaryna
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Sylimaryna – wyciąg z owocu ostropestu, który jest wykorzystywany w chorobach wątroby. Mechanizm działania sylimaryny polega na ochronie wątroby poprzez stabilizację błon komórkowych komórek wątrobowych oraz intensyfikację komórkowych procesów syntezy białek, co korzystnie wpływa na regenerację tego narządu. Wskazaniem do stosowania sylimaryny są uszkodzenia wątroby spowodowane zewnętrznymi czynnikami toksycznymi (np. alkohol, środki ochrony roślin, toluen, ksylen) lub działaniem niektórych produktów leczniczych, a także spożycie trudnostrawnych pokarmów. Wyciąg z owocu ostropestu stosuje się również wspomagająco w dolegliwościach występujących po przebyciu ostrych i przewlekłych chorób wątroby.
Sylimaryna dostępna jest w postaci kapsułek twardych.
Możliwe działania niepożądane: łagodne zaburzenia żołądkowo-jelitowe, biegunka, reakcje alergiczne (wysypka, trudności w oddychaniu).