Rozmaryn (liść / olejek / wyciąg)
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Rozmaryn – roślina lecznicza uprawiana w Polsce najczęściej w doniczkach i stosowana jako przyprawa w kuchni. Surowcem farmaceutycznym są liście, które zawierają m.in. kwas rozmarynowy oraz olejki eteryczne (cyneol, pinen, cymen, borneol). Rozmaryn wykazuje działanie rozkurczające na mięśnie przewodu pokarmowego, żółciopędne i żółciotwórcze. Ponadto poprawia trawienie, pobudzając czynność wydzielniczą żołądka. Liście rozmarynu są również stosowane zewnętrznie, ponieważ pobudzają krążenie krwi, co prowadzi do miejscowego przekrwienia i rozgrzania. W postaci okładów polecany jest w przypadku reumatyzmu, bólach mięśniowych i zaburzeniach krążenia obwodowego.
Rozmaryn dostępny jest w postaci ziół (suszone liście) do zaparzania. Występuje również jako jeden ze składników produktów złożonych wspomagających trawienie.
Możliwe działanie niepożądane: Liście rozmarynu oraz produkty go zawierające są zazwyczaj dobrze tolerowane. Najczęściej może wystąpić reakcja nadwrażliwości objawiająca się kontaktowym zapaleniem skóry.