Pepsyna
Pepsyna to enzym, który jest czynną postacią pepsynogenu. Pepsynogen jest wydzielany przez komórki gruczołowe żołądka, zwane komórkami głównymi. W procesie trawienia, pepsyna rozkłada białka do łańcuchów polipeptydowych. Pepsyna jest składnikiem soku żołądkowego.
Jest to enzym, który działa w kwaśnym środowisku. Jej aktywność jest najwyższa przy pH 2–3,2. Alkalizacja (zmiana odczynu na zasadowy) środowiska żołądka dezaktywuje pepsynę. Pepsyna jest odporna na wysoką temperaturę i skrajnie niskie pH.
Pepsyna jest często stosowana jako substancja czynna w suplementach diety na niestrawność, zwłaszcza wywołaną zjedzeniem obfitych, tłustych i wysokobiałkowych posiłków. Zwykle jest łączona w jednym preparacie z betainą (aminokwasem białkowym) i HCL (kwasem żołądkowym).
Substancja jest stosowana w dolegliwościach związanych z układem pokarmowym: bezkwaśność (brak kwasu solnego w soku żołądkowym), zbyt mała ilość wydzielanego soku żołądkowego, brak łaknienia, dyspepsja (niestrawność). Przeciwwskazaniem do stosowania są nadwrażliwość na pepsynę, nadmierna produkcja soku żołądkowego oraz nadkwasota żołądka.