Pantotenian
Pantotenian, znany również jako kwas pantotenowy lub witamina B5, jest jednym z witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest niezbędny dla wszystkich zwierząt, w tym ludzi, do syntezy koenzymu A (CoA) – kluczowego dla metabolizmu kwasów tłuszczowych oraz syntezy i metabolizmu białek, węglowodanów i tłuszczów. Pantotenian jest kombinacją kwasu pantotenowego i β-alaniny. Jego nazwa pochodzi od greckiego słowa πάντοθεν pantothen, co oznacza “od wszędzie”, ponieważ pantotenian, przynajmniej w małych ilościach, występuje prawie we wszystkich pokarmach. Niedobór pantotenianu jest bardzo rzadki u ludzi.
Pantotenian wapnia, czyli połączenie kwasu pantotenowego i wapnia, jest formą często używaną w suplementach diety i paszach dla zwierząt, ponieważ chemicznie jest bardziej stabilny, co przekłada się na dłuższą trwałość produktu, niż pantotenian sodu i wolny kwas pantotenowy.
Pantotenian jest syntetyzowany z aminokwasu β-alaniny i kwasu pantotenowego. W organizmie występuje głównie pod postacią koenzymu A, który jest niezbędny w procesach metabolicznych, głównie w przemianie tłuszczów, białek i węglowodanów. Pantotenian wapnia jest podawany w celu uzupełnienia niedoboru witaminy B5 oraz w profilaktyce niedoborów tego związku. Substancje stosuje się również pomocniczo w leczeniu ran oraz schorzeń skórnych.