Kminek
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Kminek – roślina z rodziny selerowatych, powszechnie występująca w Polsce. Działanie lecznicze wykazuje zawarty w owocach kminku m.in. olejek eteryczny, flawonoidy i leukoantocyjany. Roślina wykazuje działanie pobudzające wydzielanie soków trawiennych oraz przeciwskurczowe na przewód pokarmowy. Ponadto zapobiega wzdęciom, co jest wykorzystywane w kuchni podczas przygotowywania potraw np. kapustnych. W medycynie ludowej owoce kminku są również stosowane jako lek wspomagający laktację i poprawiający trawienie u niemowląt.
Kminek dostępny jest w postaci ziół, z których przyrządza się napar (½ łyżeczki na szklankę wrzątku). Występuje również w produktach złożonych w połączeniu z innymi naturalnymi składnikami m.in. anyżem, koprem włoskim, miętą pieprzową w herbatkach ziołowych na trawienie, niestrawność i laktację. Owoc kminku można podawać osobom dorosłym i dzieciom powyżej 12 roku życia.
Możliwe działania niepożądane: zazwyczaj owoc kminku jest dobrze tolerowany i nie powoduje skutków ubocznych.