Oiamina
Oiamina, znana również jako tiamina lub witamina B1, to niezbędny mikroskładnik dla ludzi i zwierząt. Jest obecna w żywności i jest syntetyzowana komercyjnie jako suplement diety lub lek. Fosforylowane formy tiaminy są wymagane do niektórych reakcji metabolicznych, w tym do rozkładu glukozy i aminokwasów. Źródłami tiaminy w diecie są pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe oraz niektóre mięsa i ryby. Przetwarzanie zboża usuwa dużą część zawartości witamin, dlatego w wielu krajach zboża i mąki są wzbogacane w tiaminę. Suplementy i leki są dostępne do leczenia i zapobiegania niedoborowi tiaminy oraz zaburzeniom wynikającym z tego niedoboru, takim jak beri-beri i encefalopatia Wernickego. Są one również stosowane w leczeniu choroby syropu klonowego i zespołu Leigha. Suplementy i leki są zazwyczaj przyjmowane doustnie, ale mogą być również podawane dożylnie lub domięśniowo. Suplementy tiaminy są zazwyczaj dobrze tolerowane. Reakcje alergiczne, w tym anafilaksja, mogą wystąpić, gdy podaje się powtarzane dawki zastrzykiem. Tiamina znajduje się na liście niezbędnych leków Światowej Organizacji Zdrowia. Jest dostępna jako lek generyczny, a w niektórych krajach jako suplement diety bez recepty.