Lawenda (kwiat / olejek / wyciąg)

LawendaLawenda – roślina lecznicza znana głównie ze swoich właściwości uspokajających i nasennych. Za działanie lecznicze lawendy odpowiadają jej kwiaty, które zawierają olejek eteryczny, kwasy fenolowe, kumaryny, antocyjany oraz flawonoidy. Roślina działa rozkurczowo i wiatropędnie poprawiając pracę jelit i dróg żółciowych. Stosowana zewnętrznie wykazuje działanie przeciwbakteryjne. Wskazaniem do zastosowania lawendy są dolegliwości jelitowe, zaburzenia trawienia oraz stany pobudzenia nerwowego. 

Lawenda dostępna jest w postaci olejku eterycznego, suszonych kwiatów oraz jako składnik m.in. suplementów na uspokojenie, sen, a także maści i żeli działających regenerująco. Lawenda znalazła również zastosowanie w kosmetyce jako składnik produktów do pielęgnacji stóp czy kremów i płynów nawilżających i odprężających. 

Możliwe działania niepożądane: Stosowanie produktów z lawendą w ilościach zalecanych zazwyczaj nie powoduje działań niepożądanych. Spożyta w zbyt dużej ilości może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz podrażnienie nerek. Po zastosowaniu na skórę może wywołać podrażnienie skóry objawiające się zaczerwienieniem i pieczeniem skóry.

Pobrałeś dokument - przy okazji zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najnowsze informacje o lekach