Laktoferyna
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Laktoferyna – substancja wspomagająca procesy odpornościowe. Laktoferyna to białko występujące m.in. w siarze i mleku ssaków. Mechanizm działania laktoferyny przeciw drobnoustrojom polega na chelatowaniu jonów żelaza niezbędnych do ich rozwoju i namnażania. Substancja stymuluje układ odpornościowy poprzez pobudzenie procesu fagocytozy, wychwytywaniu i wchłanianiu wirusów, bakterii, pierwotniaków i grzybów przez makrofagii. Ponadto hamuje absorpcję wirusa do komórek ludzkich uniemożliwiając połączenie wirusa z gospodarzem. Po zakażeniu wykazuje działanie immunotropowe.
Wskazaniem do stosowania laktoferyny są zakażenia infekcyjne, stany obniżonej odporności, zaburzenia gospodarki żelaza, regeneracja nabłonka jelitowego, wspomaganie leczenia krwotoku podspojówkowego, suchość oka związana ze stanem zapalnym oraz troficzne zmiany skórne.
Laktoferyna występuje w postaci kropli doustnych, proszku w saszetkach, proszku do sporządzania zawiesiny, kapsułek, kremu oraz kropli ocznych.
Możliwe działania niepożądane: dotychczas nie stwierdzono skutków ubocznych po podaniu doustnym. Podanie do oka może powodować zaczerwienienie i podrażnienie.