Lactobacillus rhamnosus
Lactobacillus rhamnosus to probiotyk, który jest szeroko stosowany w medycynie. Jest to bakteria kwasu mlekowego, która jest często wykorzystywana w produktach spożywczych i suplementach diety.
Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) jest jednym z najbardziej charakterystycznych szczepów probiotycznych i jest obecnie stosowany w klinikach do łagodzenia biegunki, zapalenia błony śluzowej lub uszkodzenia jelit, które mogą być związane z różnymi czynnikami, takimi jak zakażenia Clostridium difficile, zapalne choroby jelit, spożycie antybiotyków, chemioterapia lub radioterapia.
LGG wykazuje swoje korzystne działanie poprzez różne mechanizmy, takie jak obniżanie pH jelit, zmniejszanie kolonizacji i inwazji przez patogenne organizmy oraz modyfikację odpowiedzi immunologicznej gospodarza.
Badania sugerują, że LGG może zawierać jedną lub więcej bioaktywnych cząsteczek o działaniu przeciwnowotworowym, które uczulają komórki rakowe na leki chemioterapeutyczne. Dlatego LGG może być idealnym kandydatem do nowatorskich zintegrowanych podejść stosowanych w onkologii, aby zmniejszyć skutki uboczne chemioterapii i pokonać problemy z odpornością lub nawrotem, a tym samym poprawić odpowiedź terapeutyczną u pacjentów z rakiem.
Probiotyki są generalnie uważane za bezpieczne i dobrze tolerowane, najczęściej występują wzdęcia i gazy. Powinny być jednak stosowane ostrożnie u pacjentów, którzy są krytycznie chorzy lub ciężko niedożywieni, lub u osób z cewnikami dożylnymi, ponieważ rzadko może wystąpić zakażenie układowe. Probiotyki bakteryjne powinny być podawane co najmniej dwie godziny po antybiotykach.