L-tryptofan
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
L-tryptofan – aminokwas egzogenny, czyli taki, który nie jest produkowany w organizmie człowieka i musi być dostarczony wraz z pożywieniem. Jest składnikiem wielu enzymów, białek oraz tkanki mięśniowej. L-tryptofan wykorzystywany jest przez mózg w trakcie produkcji serotoniny, która jest ważnym neuroprzekaźnikiem mózgu i hormonem szczęścia. Ponadto przyczynia się do produkcji melatoniny, która reguluje rytm snu oraz korzystnie oddziałuje na układ nerwowy.
L-tryptofan dostępny jest w postaci kapsułek oraz jako składnik mlek modyfikowanych dla dzieci, suplementów dla sportowców i osób aktywnych, preparatów dla kobiet w okresie menopauzy oraz suplementów uspokajających. L-tryptofan znajdziemy w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Bogatym źródłem są: owies, nasiona dyni, banany, sezam, drób, ryby, ser, jajka.
Możliwe działania niepożądane: pojawiają się rzadko i najczęściej dotyczą układu pokarmowego. Może wystąpić m.in. zgaga, ból brzucha, nudności, biegunka, bóle i zawroty głowy oraz uczucie senności.