L-leucyna
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
L-leucyna – aminokwas egzogenny, który występuje we wszystkich białkach. W farmacji występuje w suplementach diety w postaci kapsułek i jako jeden ze składników odżywek. Stosowana najczęściej przez sportowców, ponieważ przyspiesza budowę masy mięśniowej i zapobiega jej utracie oraz wspomaga regenerację mięśni po treningu. Ponadto wpływa na stabilizację poziomu cukru we krwi. L-leucyna nie jest wytwarzana przez ludzki organizm i musi być dostarczona wraz z pożywieniem. Znajdziemy ją w mięsie, rybach, nabiale, jajach, roślinach strączkowych i orzechach.
Leucyna wchodzi również w skład popularnego suplementu BCAA, w którym znajdziemy jeszcze walinę i izoleucynę. BCAA jest stosowane najczęściej przez sportowców jako źródło pełnowartościowego białka.
Możliwe działania niepożądane: Przyjmowanie suplementów z l-leucyną w zalecanych przez producenta ilościach zazwyczaj nie powoduje działań niepożądanych. Zbyt duże dawki suplementu mogą powodować m.in. przewlekłe zmęczenie, zaburzenia koordynacji, stany lękowe, wahania nastroju i wzrost poziomu amoniaku we krwi.