L-karnityna
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
L-karnityna – związek chemiczny powstający z dwóch aminokwasów tj. z lizyny i metioniny, w wątrobie, nerkach i mózgu człowieka. Pełni ważną rolę m.in. w metabolizmie lipidów, transportując długołańcuchowe kwasy tłuszczowe do mitochondriów i wytwarzając energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania komórek. Ponadto wykazuje zdolność obniżania poziomu cholesterolu, uczestniczy w metabolizmie aminokwasów i przemianach węglowodanowych. Ma również działanie antyoksydacyjne oraz zapobiegające rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego. Głównym wskazaniem do stosowania syntetycznej l-karnityny jest wspomaganie pracy serca oraz organizmu osób aktywnych.
L-karnityna dostępna jest w postaci kapsułek i tabletek. Występuje również w połączeniu z innymi substancjami m.in. chromem, zieloną herbatą czy l-argininą w suplementach na odchudzanie.
Możliwe działania niepożądane: Stosowanie l-karnityny zgodnie z zaleceniami nie wywołuje zwykle żadnych skutków ubocznych.