L-izoleucyna
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
L-izoleucyna – to naturalny aminokwas egzogenny, czyli taki, który musimy dostarczyć do organizmu wraz z pożywieniem. Znajduje się praktycznie w każdym białku, a duże jego ilości są w kazeinie, hemoglobinie i białkach osocza krwi. Izoleucyna odgrywa ważną rolę w regeneracji tkanek i mięśni, pozytywnie wpływa na włosy i paznokcie, wspomaga proces gojenia się ran oraz bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Ponadto reguluje poziom cukru we krwi i stosuje się ją w walce z fenyloketonurią, późną dyskinezą czy zespołem wyniszczenia nowotworowego.
Izoleucyna w farmacji dostępna jest w postaci różnego rodzaju suplementów diety. Najpopularniejszym jest BCAA, w którego skład oprócz izoleucyny wchodzi również leucyna i walina. BCAA polecane są głównie osobom aktywnym fizycznie. Izoleucyna występuje również jako jeden ze składników m.in mleka modyfikowanego, produktów do postępowania dietetycznego w fenyloketonurii i alergiach na białko mleka krowiego.
Niedobór izoleucyny zdarza się rzadko, najczęściej u osób, u których występuje ograniczona ilość białka w diecie. Niedobór może objawiać się bólami i zawrotami głowy, apatią, sennością, zaburzeniami pamięci i koncentracji, zmęczeniem i depresją.
Izoleucynę możemy znaleźć w produktach zwierzęcych, takich jak jajka, produkty mleczne, mięso, ryby oraz w dyni, soczewicy, migdałach, orzeszkach ziemnych, maku i ziarnach sezamu. Zróżnicowana dieta dostarcza wystarczającej ilości izoleucyny, aby organizm mógł funkcjonować prawidłowo.
Możliwe działania niepożądane: Produkty złożone zawierające izoleucynę stosowane w zalecanych dawkach nie wykazują skutków ubocznych.