L-histydyna
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
L-histydyna – należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. L-histydyna bierze udział w wytwarzaniu części białek, wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz odpornościowego. Ponadto zwalcza zmęczenie, wzmacnia odporność, chroni przed promieniowaniem UV i wykazuje zdolność do usuwania metali ciężkich z organizmu.
L-histydyna dostępna jest w postaci kapsułek oraz jako składnik różnego rodzaju wyrobów medycznych i suplementów diety m.in. proszku do przygotowywania posiłków dla dzieci, tabletek oczyszczających organizm czy kapsułek na odporność.
L-histydynę można również dostarczać wraz z pożywieniem. Dobrym źródłem tego pierwiastka jest wieprzowina, drób, ryby, mleko i produkty mleczne, jaja, kasze, warzywa roślin strączkowych, banany.
Możliwe działania niepożądane: Suplementy zawierające histydynę są bezpieczne i rzadko mogą powodować skutki uboczne.