L-fenyloalanina
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
L-fenyloalanina – aminokwas egzogenny, który jest niezbędny do prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Występuje naturalnie w przyrodzie i przyswajany jest przez wszystkie organizmy z pożywienia. Fenyloalanina jest składnikiem budulcowym prawie wszystkich białek. Ponadto uczestniczy w produkcji tyrozyny, neuroprzekaźników (dopaminy, norepinefryny i epinefryny), a także substancji barwnikowych w skórze. Substancja wykazuje łagodne działanie przeciwbólowe i przeciwdepresyjne. Głównym wskazaniem do stosowania L-fenyloalaniny jest poprawa pracy układu nerwowego oraz regeneracja tkanek po treningu.
L-fenyloalanina dostępna jest w postaci kapsułek, proszku oraz roztworu do infuzji w produktach do żywienia pozajelitowego. Substancja występuje również jako jeden ze składników odżywek dla sportowców. L-fenyloalaninę musimy dostarczać do organizmu przede wszystkim wraz z pożywieniem. Znajdziemy ją w mięsie (wołowina, kurczak), rybach (łosoś, tuńczyk), nabiale, warzywach, nasionach roślin strączkowych oraz suszonych owocach.
Możliwe działania niepożądane: substancja stosowana zgodnie z zaleceniami nie powoduje zwykle żadnych skutków ubocznych.