L-arginina
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
L-arginina – naturalny aminokwas endogenny, który może być wytwarzany przez organizm z innych związków (kwas glutaminowy + prolina). Wraz z wiekiem organizm traci możliwość syntetyzowania argininy i musimy ją dostarczyć wraz z pożywieniem. Dobrym źródłem tego aminokwasu jest nabiał, czerwone mięso, owoce morza, produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych i orzechy.
Arginina jest niezbędna m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, sercowo-naczyniowego oraz budowy białek. Reguluje również wydzielanie hormonów, wpływa na regenerację tkanek i aktywność seksualną u mężczyzn. L-arginina polecana jest głównie do stosowana przez sportowców, wspomagająco w utrzymaniu sprawności seksualnej u mężczyzn oraz w nadciśnieniu.
L-arginina dostępna jest w postaci kapsułek oraz proszku. Występuje również jako składnik suplementów w połączeniu z m.in. cynkiem, selenem i ekstraktem z żeń-szenia.
Możliwe działania niepożądane: ból brzucha, skurcze brzucha, nudności. Preparaty z argininą stosowane zgodnie z zaleceniami rzadko powodują skutki uboczne.