Kwas alfa-liponowy
Kwas alfa-liponowy, znany również jako ALA, to substancja o wszechstronnym działaniu. Jest to nasycony kwas tłuszczowy, który w odróżnieniu od witamin rozpuszcza się nie tylko w tłuszczach, ale również w wodzie. Dzięki temu może działać przeciwutleniająco w każdej komórce i tkance ludzkiego organizmu.
ALA pełni w naszym organizmie dwie ważne funkcje. Przede wszystkim jest doskonałym przeciwutleniaczem (antyoksydantem), czyli substancją neutralizującą wodne rodniki w całym organizmie, zarówno w środowisku wodnym, jak i tłuszczowym, a także wewnątrz i na zewnątrz komórek. Drugą ważną rolą pełnioną przez kwas alfa-liponowy jest udział w metabolizmie – przekształcaniu pokarmów w energię.
Kwas alfa-liponowy ma wszechstronne zastosowanie: leczy cukrzycę, miażdżycę, choroby wątroby, spowalnia procesy starzenia. Używany jest też przez sportowców, ponieważ ułatwia odchudzanie, wspomaga pracę serca i poprawia zdolności wysiłkowe. Szczególnie pozytywne działanie obserwuje się w leczeniu za pomocą suplementacji kwasu alfa-liponowego neuropatii cukrzycowej. Chorym na tę przypadłość towarzyszy ból, uczucie odrętwienia, a kwas alfa-liponowy, dzięki swojemu działaniu przeciwutleniającemu, ogranicza braki w dostawie krwi do nerwów i uszkodzenia błon nerwowych, pozwalając zredukować dokuczliwe objawy.
Początkowo sądzono, że kwas alfa-liponowy jest witaminą i musi być dostarczany do organizmu człowieka razem z pożywieniem. Badania wykazały jednak, że zwierzęta i rośliny, a także – w mniejszych ilościach – człowiek, mają zdolność wytwarzania tej substancji. ALA ma także wpływ na wiele innych procesów zachodzących w organizmie, np. regenerację wątroby czy produkcję glikogenu w mięśniach, przez co znalazł zastosowanie w sporcie.