Koszenila E120
Koszenila, znana również jakoE120, kwas karminowy, karmina, naturalna czerwień 4 lub barwnik koszenilinowy, to naturalny barwnik pochodzenia zwierzęcego. Jest ona intensywnie czerwona i jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.
Koszenila jest pozyskiwana z wysuszonych ciał samic owadów z rodzaju Dactylopius, które żyją na kaktusach opuncji. Barwnik ten zawiera głównie kwas karminowy (ok. 17-24% masy surowej), który odpowiada za jego charakterystyczny, intensywny kolor czerwony.
Chociaż koszenila jest uważana za bezpieczną dla zdrowia, może powodować reakcje alergiczne u osób wrażliwych i nasilać objawy astmy. Dzienne spożycie tego barwnika nie powinno przekraczać 5 mg/kg masy ciała. Z uwagi na sposób pozyskiwania koszenili, produkty spożywcze mające ją w składzie są wykluczone z diety wegan, wegetarian, muzułmanów, a także Żydów stosujących zasadę koszerności.