Kasztanowiec (kora / nasiona / owoce)
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Kasztanowiec – zwany potocznie kasztanem, to drzewo posiadające właściwości lecznicze. Największe znaczenie ma kasztanowiec zwyczajny, a dokładniej jego nasiona, owoce oraz niedojrzałe torebki nasienne. Kasztanowiec zawiera wiele cennych składników jak escyna, flawonoidy, karotenoidy, garbniki katechinowe, kwasy organiczne, cukry oraz eskulinę. W farmacji zastosowanie znalazł wyciąg z kasztanowca, który posiada właściwości uszczelniające naczynia krwionośne, wzmacniające i zapobiegające ich pękaniu. Ponadto usprawnia krążenie obwodowe i mózgowe krwi, usuwa obrzęki oraz łagodzi stany zapalne żył. Wskazaniem do stosowania kasztanowca jest zapobieganie i leczenie żylaków, krwawych wybroczyn podskórnych, zastoju żylnego, hemoroidów oraz rozszerzonych i pękających naczyń krwionośnych.
Kasztanowiec, a dokładniej wyciąg z owoców, nasion i kory kasztanowca dostępny jest w postaci tabletek, kapsułek, płynu doustnego, czopków oraz maści i żelu. Często łączony jest z innymi substancjami, takimi jak rutozyd, heparyna, trokserutyna, wyciąg z ruszczyka kolczastego, arniki, nagietka.
Wyciągi z kasztanowca znalazły również zastosowanie w kosmetyce m.in. w produktach wzmacniających i łagodzących do cery naczyniowej i z trądzikiem różowatym, kremach pod oczy oraz szamponach.
Możliwe działania niepożądane: występują bardzo rzadko, najczęściej po podaniu doustnym i dotyczą głównie przewodu pokarmowego (bóle brzucha, nudności, podrażnienie błony śluzowej żołądka i jelit).