Kamfora
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Kamfora – surowiec farmaceutyczny, który jest otrzymywany naturalnie z olejku eterycznego cynamonowca kamforowego lub syntetycznie z pinenu. Kamfora wykazuje działanie rozgrzewające, antyseptyczne, a także poprawia ukrwienie skóry. Łagodzi bóle stawów i mięśni, kaszel oraz swędzenie skóry. Wskazaniem do stosowania kamfory są bóle mięśni i stawów, nerwobóle, pomocniczo przy przeziębieniu oraz do odkażania skóry.
Kamfora dostępna jest w postaci olejku, spirytusu i maści. Występuje również w połączeniu z innymi substancjami m.in. lewomentolem, kwasem salicylowym, alantoiną, balsamem peruwiańskim oraz różnymi olejkami (sosnowy, rozmarynowy, eukaliptusowy) w maściach przeciwbólowych, przeciwzapalnych, pielęgnacyjnych do stóp i dłoni oraz preparatach do nacierań klatki piersiowej w przebiegu przeziębienia.
Kamfora w postaci olejku znalazła również zastosowanie w kosmetyce jako składnik produktów na trądzik, antyperspirantów oraz pomadek do ust.
Możliwe działania niepożądane: występują rzadko i jest to najczęściej alergia kontaktowa lub stany zapalne skóry (zaczerwienienie).
Uwaga: Nie zaleca się stosowania kamfory na duże powierzchnie ciała i uszkodzoną skórę oraz w obrębie twarzy i błon śluzowych.