Grawiola
Grawiola (Annunona muricata L.), znana również jako soursop, guanabana, paw-paw i sirsak, to wiecznie zielone drzewo rosnące w regionach tropikalnych. Liście, owoce, nasiona i łodyga są wykorzystywane do produkcji leków.
Kluczowe aktywne składniki Grawioli to acetogeniny annonaceous, z których izolowano ponad 100 różnych związków. Roślina jest również źródłem szeregu związków fenolowych, olejków eterycznych, alkaloidów, trójglicerydów flawonolu i megastigmanów, a także różnych minerałów, w tym Mg, Fe, Cu, K i Ca.
Główne związki fenolowe to rutyna, kaempferol i kwercetyna. Mimo obaw dotyczących bezpieczeństwa, Grawiola jest stosowana do leczenia infekcji spowodowanych bakteriami i pasożytami, w tym leiszmaniozy, choroby wywołanej przez pasożyty przenoszone przez ugryzienia piasków; opryszczki; kaszle; i raka.
Jednakże, potencjał przeciwutleniający Grawioli i jej bezpieczeństwo pozostają niejasne. Wiele badań in vitro i na zwierzętach sugeruje, że preparaty Grawioli mają właściwości przeciwutleniające, ale mało jest wyników z badań klinicznych.
Pomimo tych obaw, Grawiola jest stosowana do leczenia infekcji spowodowanych bakteriami i pasożytami, w tym leiszmaniozy, choroby wywołanej przez pasożyty przenoszone przez ugryzienia piasków; opryszczki; kaszle; i raka. Jest również stosowana do wywoływania wymiotów i opróżniania jelit. Niektórzy ludzie używają Grawioli, aby pomóc im się zrelaksować. Grawiola jest stosowana na skórę na zapalenie stawów. W żywności, Grawiola jest używana w gotowaniu i napojach.