Glukonian sodu
Glukonian sodu jest solą sodową kwasu glukonowego, która powstaje w wyniku fermentacji glukozy. Jest to białe, ziarniste, krystaliczne ciało stałe, które łatwo rozpuszcza się w wodzie. Jest niekorozyjny, nietoksyczny, biodegradowalny i odnawialny. Jest odporny na utlenianie i redukcję nawet w wysokich temperaturach. Glukonian sodu tworzy stabilny chelat z wapniem, żelazem, miedzią, aluminium i innymi metalami ciężkimi. Jego główną cechą jest doskonała siła chelatująca, zwłaszcza w alkalicznych i stężonych roztworach alkalicznych.
W przemyśle kosmetycznym, glukonian sodu jest szeroko stosowany ze względu na swoje właściwości pianotwórcze i stabilizujące. Łagodzi objawy alergii, zmiękcza i wygładza skórę, poprawia kondycję skóry, niweluje nieprzyjemne zapachy, poprawia wygląd i stabilność kosmetyków, odżywia skórę, jest składnikiem pianotwórczym chętnie wykorzystywanym w kosmetykach i detergentach, pomaga zapobiegać zapaleniu dziąseł, zachowuje nawilżenie skóry, przedłuża trwałość kosmetyku.
Substancja ta powinna być unikana przez osoby z chorobami układu naczyniowo – sercowego i nadciśnieniem. Warto zauważyć, że glukonian sodu jest substancją nieszkodliwą.