Fasola (owocnia / nasiona)
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Fasola – roślina, która w Polsce zaliczana jest do strączków. W farmacji, surowcem farmaceutycznym jest owocnia fasoli, czyli jej strąki. Za działanie lecznicze odpowiadają trójterpeny b, kwasy organiczne, alantoina, cholina, inozytol oraz krzemionka. Fasola wykazuje działanie moczopędne oraz obniża poziom cukru we krwi. Polecana jest osobom z obrzękami, kamicą moczową, osobom z chorobami nerek, u których występuje zmniejszone wydzielanie moczu oraz wspomagająco w obniżaniu poziomu glukozy we krwi.
Owocnia fasoli dostępna jest w postaci ziół, z których przygotowuje się odwar. Zwykle stosuje się 2 łyżki stołowe surowca, które zalewa się szklanką wody i gotuje do wrzenia. Zaleca się picie od 1 do 3 szklanek ciepłego odwaru dziennie. Odwar należy pić bezpośrednio po przygotowaniu. Występuje również jako składnik preparatów złożonych, które wpływają na prawidłowy metabolizm cukrów i układu moczowego.
Możliwe działania niepożądane: Owocnia fasoli jest zazwyczaj dobrze tolerowana i dotychczas nie stwierdzono skutków ubocznych.
Uwaga: Owocni fasoli nie należy stosować w przypadku obrzęków wynikających z niewydolności serca lub nerek.