Ekstrakt z czerwonego wina
Ekstrakt z czerwonego wina jest bogaty w polifenole, które są wtórnymi metabolitami roślinnymi syntetyzowanymi podczas rozwoju jagód winogron jako odpowiedź na warunki stresowe. Są one ważnymi składnikami czerwonego wina, które przyczyniają się do właściwości sensorycznych i aktywności przeciwutleniającej win.
Polifenole w czerwonym winie obejmują te obecne w winogronach, a także nowe produkty polifenolowe powstałe podczas procesu produkcji wina. Wśród nich najważniejsze grupy i ich przedstawiciele to flawanole (katechina), stilbeny (trans-resweratrol), flawonole (kwercetyna) i kwas hydroksybenzoesowy (kwas galusowy).
Znane jest, że polifenole wykazują korzystne efekty na zdrowie człowieka, takie jak działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i kardioprotekcyjne. Wiele badań przeprowadzono na temat wpływu polifenoli z czerwonego wina na zdrowie, takie jak działania chemoprewencyjne przeciwnowotworowe, neuroprotekcyjne efekty i wpływ na choroby układu krążenia, mikrobiotę jelitową u ludzi itp.