Ekstrakt z ashwagandhy
Ekstrakt z ashwagandhy, znany również jako żeń-szeń indyjski, jest cennym ziołem w tradycyjnym indyjskim systemie medycznym, Ajurwedzie. Jest to roślina z rodziny psiankowatych (Solanaceae), która naturalnie występuje głównie w południowo-wschodniej Azji, ale także w krajach basenu Morza Śródziemnego, w Afryce i w Australii.
Składniki aktywne ashwagandhy to przede wszystkim alkaloidy (np. witanina, somniferyna) oraz witanolidy (inaczej laktony steroidowe, np. witaferyna A, witanolidy A-Y). W ashwagandzie obecne są również flawonoidy, saponiny, kumaryny i inne. Leczniczo wykorzystuje się przede wszystkim korzenie witanii.
Ashwagandha wykazuje szereg właściwości leczniczych. Działa przeciwbakteryjnie na szczepy Gram-dodatnie i Gram-ujemne. Ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co może być pomocne w terapii nieswoistych zapaleń jelit, zapalenia nerek, zapalenia stawów. Witanolidy wykazują działanie przeciwnowotworowe, dzięki czemu żeń-szeń indyjski potencjalnie mógłby wspomagać leczenie czerniaka lub chłoniaka. Poprawiają też wyniki radioterapii.
Ashwagandha działa kardioochronnie oraz ma pozytywny wpływ na wytwarzanie i różnicowanie komórek morfotycznych krwi. Wspiera odporność organizmu na stres, wspomaga koncentrację, wpływa na wydolność fizyczną i umysłową oraz wspomaga utrzymanie emocjonalnej stabilności.