Ekstrakt guarany
Ekstrakt guarany, po łacinie Paullinia cupana, to gatunek pnączy płożących lub piennych, występujący głównie w dorzeczu Amazonki i Pary w Brazylii. W lecznictwie wykorzystuje się wszystkie części rośliny, najbardziej jednak wartościową częścią guarany jest jej owoc. Jego wielkość porównywana jest do wielkości orzecha laskowego, o bardzo intensywnej barwie od pomarańczowej do czerwonej, który zawiera jedno, dużej wielkości nasiono.
Nasiona guarany zawierają:
- Kofeinę
- Teobrominę
- Teofilinę
- Flawonoidy, jak katechiny i epikatechiny.
W nasionach guarany znajduje się dwukrotnie więcej kofeiny niż w ziarnach kawy! Ekstrakt z guarany może mieć standaryzację do 5%, 10% lub 22%. W 100 mg ekstraktu będziemy mieli więc sukcesywnie 5 mg, 10 mg lub 22 mg kofeiny.
Kofeina zawarta w guaranie przyczynia się do zwiększenia efektu pobudzenia psychicznego i fizycznego, wspomaga skupienie i koncentrację, przyczynia się do zwiększenia wytrzymałości podczas wysiłku, wspomaga sprawność umysłową. Badania wskazują, iż ekstrakt z prażonych nasion guarany zwiększa odporność na stres oksydacyjny, wpływa na żywotność a także osłabia markery starzenia, takie jak np. funkcję mięśni. Wywnioskowano, iż ekstrakty z guarany mogą działać silnie przeciwutleniająco i przeciwstarzeniowo.