Cebula czosnku
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Cebula czosnku – roślina lecznicza uprawiana we wszystkich krajach na świecie. W farmacji surowcem są świeże cebule czosnku pospolitego, które zawierają substancje o właściwościach zdrowotnych, takie jak m.in. olejek eteryczny, śluzy, pektyny, inulinę i flawonoidy. Czosnek wykazuje działanie bakteriobójcze, żółciopędne, pobudzające trawienie i przeciwmiażdżycowe. Ponadto obniża ciśnienie krwi, przeciwdziała nadmiernej fermentacji w jelitach i wywiera korzystne działanie na drogi oddechowe. Głównym wskazaniem do stosowania cebulek czosnku pospolitego jest zapobieganie i wspomaganie łagodnych infekcji górnych dróg oddechowych.
Cebula czosnku pospolitego dostępna jest w postaci tabletek.
Możliwe działania niepożądane: Cebula czosnku pospolitego stosowana zgodnie z zaleceniami nie powoduje zwykle żadnych skutków ubocznych. Rzadko mogą pojawić się skórne odczyny alergiczne lub zaburzenia żołądkowo-jelitowe.