Bakterie Salmonella typhi
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Bakterie Salmonella typhi – bakterie stosowane w szczepionce przeciwko durowi brzusznemu. Ich podanie pomaga wytworzyć naturalną ochronę przed tą chorobą zakaźną, której główne objawy obejmują m.in. wysoką gorączkę, ból głowy, bezsenność, zawroty głowy, utratę apetytu, nudności, biegunkę i zaburzenia świadomości. Wskazaniem do stosowania szczepionki zawierającej bakterie Salmonella Typhi są podróże w rejony, w których występuje dur brzuszny.
Bakterie Salmonella typhi dostępne są w postaci roztworu do wstrzykiwań w ampułko-strzykawce. Szczepionkę można podawać osobom dorosłym, młodzieży i dzieciom od 2 roku życia.
Możliwe działania niepożądane (najczęstsze): ból w miejscu wstrzyknięcia, zaczerwienienie w miejscu wstrzyknięcia, opuchnięcie lub obrzęk w miejscu wstrzyknięcia, stwardnienie w miejscu wstrzyknięcia, ból głowy, ból mięśni, ogólne złe samopoczucie, zmęczenie, osłabienie, gorączka.