Askorbinian sodu
Askorbinian sodu to organiczny związek chemiczny, który jest solą sodową kwasu L-askorbinowego, znanego również jako witamina C. Jest produkowany poprzez fermentację glukozy i jej utlenianie. Askorbinian sodu jest łatwo rozpuszczalny w wodzie i jest dobrze wchłaniany i przyswajany przez organizm.
Nasz organizm nie jest w stanie magazynować witaminy C, dlatego powinna ona być stale dostarczana z pożywieniem. Najlepszym źródłem askorbinianu sodu są surowe warzywa i owoce. Jednak ze względu na wysoki poziom chemizacji rolnictwa, ilość witaminy C, która faktycznie trafia do organizmu człowieka z pożywieniem, jest trudna do określenia. Dlatego zalecana jest suplementacja syntetycznej postaci witaminy C, czyli właśnie askorbinianu sodu.
Askorbinian sodu ma wiele korzystnych właściwości dla naszego zdrowia. Wspomaga odporność, wspiera organizm w trakcie chorób oraz rekonwalescencji. Jest również zalecany do suplementacji w okresie dorastania, ciąży, karmienia piersią, a także ciężkiego wysiłku fizycznego, spowodowanego pracą fizyczną lub uprawianiem sportu. Ponadto, askorbinian sodu przyspiesza regenerację kości po złamaniach i stłuczeniach, a także ułatwia gojenie się ran i hamuje krwotoki.
Mimo wielu korzyści, askorbinian sodu może powodować pewne działania niepożądane, takie jak nudności, biegunka, bóle głowy, czy wysypka. Jednak szkodliwość tego związku jest znikoma w porównaniu z korzyściami, jakie przynosi dla naszego zdrowia.