Arginina
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Arginina – dokładniej L-arginina to aminokwas endogenny, który może być wytwarzany przez organizm z innych związków. W ciele człowieka syntetyzowany jest z kwasu glutaminowego i proliny. Arginina wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego (m.in. reguluje ciśnienie krwi), prawidłowe działanie wątroby oraz uwalnianie hormonu wzrostu. Ponadto korzystnie oddziałuje na układ odpornościowy pomagając w dojrzewaniu komórek odpornościowych oraz w regeneracji tkanek (wspomaga proces gojenia, zrastania kości). Arginina stosowana jest również przez sportowców, ponieważ korzystnie wpływa na tkankę mięśniową.
Argininę możemy dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem. Znajdziemy ją w drobiu, czerwonym mięsie, owocach morza, orzechach, nasionach słonecznika, pestkach dyni, szpinaku, soczewicy oraz produktach pełnoziarnistych.
Możliwe działania niepożądane: Arginina przyjmowana zgodnie z zaleceniami nie powoduje skutków ubocznych. W dużych ilościach może powodować nudności, skurcze żołądka, biegunkę, odwodnienie, a nawet zaburzenia w funkcjonowaniu nerek i wątroby.