Anyż (owoc / nasiona)
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Anyż – roślina, której właściwości lecznicze wykorzystywane są od wieków. Surowcem farmaceutycznym są owoce anyżu, które zawierają olejek, leukoantocyjanidyny, tłuszcz i białka. Działanie rośliny polega na pobudzaniu ruchu nabłonka rzęskowego i wydzielaniu śluzu w gardle, krtani i tchawicy, co powoduje rozrzedzenie zalegającej wydzieliny i pobudzenie odruchu wykrztuśnego. Ponadto anyż pobudza czynność wydzielniczą przewodu pokarmowego, zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit, a także pobudza laktację.
Głównym wskazaniem do stosowania anyżu jest kaszel z utrudnionym odkrztuszaniem, wzdęcia, zaparcia i inne nieżyty przewodu pokarmowego.
Anyż dostępny jest w postaci ziół do zaparzania. Występuje również jako jeden ze składników mieszanek ziołowych na przewód pokarmowy, herbatek laktacyjnych, syropów na apetyt czy kapsułek na wzdęcia.
Możliwe działania niepożądane: Stosowanie anyżu zgodnie z zaleceniami nie powoduje zwykle skutków ubocznych. U niektórych osób może wywołać reakcje alergiczne.