Amylaza
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Amylaza – syntetyczny enzym w normalnych warunkach produkowany przez trzustkę, który bierze udział w metabolizmie cukrów. Mechanizm działania amylazy polega na rozkładaniu skrobi i innych cukrów złożonych do cukrów prostych, dzięki czemu mogą one zostać wchłonięte z przewodu pokarmowego. Wskazaniem do stosowania enzymu jest m.in. leczenie przewlekłego zapalenia trzustki, mukowiscydoza, niedrożność przewodów trzustkowych lub żółciowych, stan po operacji usunięcia trzustki lub żołądka.
Amylaza dostępna jest jako jeden ze składników preparatów złożonych w postaci kapsułek.
Możliwe działanie niepożądane: biegunka, nudności, wymioty, podrażnienia błony śluzowej jamy ustnej, zwiększenie stężenia kwasu moczowego w surowicy i moczu, kamica moczowa, wysypka, kichanie, łzawienie.