Omega-3
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Omega 3 – to nienasycone kwasy tłuszczowe, do których należą m.in. kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Kwasy omega-3 obniżają zawartość trójglicerydów i “złego” cholesterolu LDL, a zwiększają stężenie dobrego – HDL. Ponadto korzystnie oddziałują na mózg, koncentrację i rozwój psychoruchowy. Kwasy omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne, co wspomaga leczenie wielu chorób o podłożu autoimmunologicznym np. reumatoidalnego zapalenia stawów. Co więcej, poprawiają wzrok, zmniejszają ryzyko zawału serca i miażdżycy oraz łagodzą objawy trądziku i innych chorób skóry.
Omega 3 dostępne jest w postaci kapsułek miękkich, kapsułek do żucia, kapsułek elastycznych, płynu, żelek oraz kropli wyciskanych z kapsułek typu twist-off.
Możliwe działania niepożądane: Stosowanie omega 3 jest zwykle dobrze tolerowane. W niektórych przypadkach mogą pojawić się: nudności, dyspepsja, bóle brzucha, refluks, odbijanie się, zaburzenia smaku, wysypka.