Glukonian cynku
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Glukonian cynku – pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów oraz niektórych hormonów. Wykazuje aktywność przeciwwirusową i wpływa na prawidłowe działanie układu odpornościowego. Cynk jest również potrzebny dla wzrostu, namnażania się komórek, metabolizmu kości i reprodukcji. Chroni organizm przed wolnymi rodnikami i procesami zapalnymi. Wskazaniem do stosowania cynku są stany niedoboru wynikające np. z przewlekłej biegunki, niedożywienia, przetoki w przewodzie pokarmowym i obniżonej odporności. Cynk stosuje się również pomocniczo w zachowaniu zdrowych włosów, skóry i paznokci.
Glukonian cynku występuje w postaci tabletek, pastylek do ssania oraz koncentratu do sporządzania roztworu do infuzji. Występuje również w połączeniu z innymi substancjami w wielu preparatach złożonych wspomagających m.in. wzrok i odporność.
Cynk możemy dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem. Dobrym źródłem tego pierwiastka są sery żółte, nasiona roślin strączkowych, mięso, kasza gryczana, orzechy, pestki słonecznika i dyni oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Cynk przyswaja się lepiej z produktów zwierzęcych.
Możliwe działania niepożądane: bóle brzucha, nudności, wymioty, bóle głowy, metaliczny posmak w ustach. Działania niepożądane pojawiają się zwykle podczas przyjmowania dużych dawek glukonianu cynku.