GAVISCON O SMAKU MIĘTY SASZETKI

WSKAZANIA

Lek Gaviscon o smaku mięty Saszetki należy do grupy leków nazywanych „środkami hamującymi refluks żołądkowo-przełykowy”, który tworzy ochronną warstwę utrzymującą się na powierzchni treści żołądkowej do 4 godzin, zapobiegając cofaniu się kwaśnej treści żołądkowej z żołądka, co powoduje ból i uczucie dyskomfortu w przełyku.

Gaviscon o smaku mięty Saszetki jest stosowany w leczeniu objawów refluksu żołądkowo-przełykowego, takich jak odbijanie, zgaga i niestrawność (związana z refluksem), na przykład po posiłkach lub w czasie ciąży a także u pacjentów z objawami związanymi z refluksowym zapaleniem przełyku.

SKŁAD

Substancjami czynnymi leku w każdej dawce 10 ml są 500 mg alginianu sodu, 267 mg wodorowęglanu sodu oraz 160 mg węglanu wapnia.

Inne składniki leku to karbomer 974P, metylu (E218) i propylu (E216) parahydroksybenzoesan, sacharyna sodowa, sodu wodorotlenek, aromat miętowy nr 4, aromat miętowy nr 5 oraz woda oczyszczona.

DAWKOWANIE

Do stosowania doustnego.

Lek należy wstrząsnąć przed użyciem.

Dorośli, w tym osoby w podeszłym wieku i dzieci w wieku 12 lat i powyżej: 10–20 ml po posiłkach i przed snem (do czterech razy na dobę).

Stosowanie u dzieci poniżej 12 roku życia: podawać tylko po konsultacji z lekarzem.

PRZEDAWKOWANIE

Niekorzystne działanie przy zbyt dużej dawce leku jest mało prawdopodobne.

Jednakże lek może powodować wzdęcie brzucha. Jeśli ono nie mija, należy skontaktować się z lekarzem.

JEDZENIE I PICIE

Lek należy zażywać po posiłkach.

CIĄŻA I KARMIENIE PIERSIĄ

Lek ten można stosować podczas ciąży i karmienia piersią.

Lek Gaviscon o smaku mięty Saszetki zawiera parahydroksybenzoesan metylu (E218) i propylu (E216), które mogą powodować reakcje alergiczne (również opóźnione).

ULOTKA

CHPL

Podziel się własną opinią i pomóż innym pacjentom. Napisanie opinii nie wymaga rejestracji i logowania się. Komentarze wulgarne, obraźliwe, zawierające linki reklamowe, zawierające oferty sprzedaży lub kupna leku, będą sukcesywnie usuwane.

Please enter your comment!
Please enter your name here