6 leczniczych roślin, które łagodzą refluks

Choroba refluksowa przełyku to zespół dolegliwości wywołanych zarzucaniem (refluksem) treści żołądkowej do przełyku. Wraz z połkniętym pokarmem, do przełyku wraca również kwas solny wytwarzany w żołądku oraz enzymy trawienne, powodując pieczenie, czyli tzw. zgagę. Wśród skarbów natury znajdziemy również leki na tę właśnie dolegliwość. Oto najlepsze kuracje.

1. Sok z aloesu – reguluje pH żołądka

Wyciąg z aloesu zawiera kwasy organiczne i antraglikozydy, które działają regenerująco na błony śluzowe. Dodatkowo regulują pH przełyku i żołądka, a błonnik usprawnia trawienie.

Najlepsza jest roślina 2-3 letnia. Liście aloesu obierz ze skórki, usuń ostre kolce. Pokrój miąższ i zblenduj. Dodaj szklankę wody. Gdy płyn jest za gorzki, dodaj pół szklanki soku ananasowego, który zawiera łagodną dla żołądka bromelainę. Pij dwa razy dziennie po pół szklanki. Przechowuj w lodówce. Świeży aloes możesz zastąpić gotowym sokiem z miąższu.

6 leczniczych roślin, które łagodzą refluks

2. Siemię lniane – chroni i łagodzi stany zapalne

Ziarna lnu zawierają związki śluzowe, które, powlekając ściany przełyku, żołądka i częściowo dwunastnicy, chronią prze drażniącym działaniem kwasu solnego.

Łyżkę siemienia lnianego zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw, aż ziarna napęcznieją. Pij przez 3-4 tygodnie po pół szklanki na czczo, tuż po przebudzeniu.

Reklama

3. Miód manuka – działa antyseptycznie i kojąco

Ten wyjątkowy miód powstaje z nowozelandzkich krzewów manuka. Najważniejszą substancją biologiczną nektaru jest unikalny składnik – metyloglioksal, którego właściwości zdrowotne potwierdzono w badaniach naukowych. Stężenie MGO jest kilkanaście razy większe niż w innych miodach. Manuka działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Dlatego zalecany jest przy refluksie, wrzodach, niestrawności, zespole jelita drażliwego oraz chorobach górnego odcinka przewodu pokarmowego, wywołanych przez bakterię Helicobacter pyloń.

Przy problemach z układem pokarmowym lepiej wystrzegać się jedzenia miodu łyżeczką, szczególnie zimnego, gdyż może podwyższać kwasowość treści żołądkowej. Lepiej rozpuścić go w ciepłej wodzie lub herbatce ziołowej albo dodać do kleiku z siemienia lnianego, dzięki czemu poprawi się jego smak. Miksturę pij 1-2 razy dziennie po pół szklanki, najlepiej 2 godziny przed lub po głównym posiłku. Pamiętaj, żeby miodu manuka nie podawać cukrzykom ani dzieciom do 1. roku życia.

4. Podbiał pospolity – ma właściwości przeciwzapalne

W liściach podbiału znajdują się flawonoidy, karetonoidy, związki śluzowe i mineralne, które działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i osłonowo.

Łyżkę sproszkowanego podbiału, zalej gorącą wodą, przykryj, odstaw na kwadrans, aż naciągnie. Ostudzony napar przecedź i pij przez 2 tygodnie po 1/3 szklanki 1-2 razy dziennie.

5. Prawoślaz lekarski – zmniejsza podrażnienia

Korzenie zawierają do 35 proc. śluzów, które działają powlekająco i łagodząco na podrażnienia i stany zapalne błon śluzowych.

3 łyżki rozdrobnionego prawoślazu zalej 2 szklankami wody. Dobrze wymieszaj. Zagotuj. Odcedź, dodaj pół szklanki miodu. Pij filiżankę ciepłego naparu 2-3 razy dziennie. Przechowuj w zaciemnionym miejscu.

6. Rumianek – redukuje uczucie pieczenia

Zawiera alfa-bisabolol i taniny katechinowe o właściwościach odkażających, antybakteryjnych i ściągających oraz gorycze, które znacznie pobudzają trawienie.

1 łyżkę koszyczków rumianku zalej wrzątkiem. Odstaw i odcedź. Pij filiżankę ciepłego naparu dziennie, a już po 3-4 tygodniach poczujesz ulgę.

Naszych publikacji nie należy traktować jako wytycznych postępowania medycznego w stosunku do każdego pacjenta. O postępowaniu medycznym, w tym o zakresie i częstotliwości badań diagnostycznych i/lub procedur terapeutycznych decyduje lekarz, zgodnie ze wskazaniami medycznymi, które ustala po zapoznaniu się ze stanem pacjenta. Lekarz podejmuje decyzję indywidualnie w porozumieniu z pacjentem.